гр. Бургас, ж.к. Славейков 76, вх. 5, ет. 1
Понеделник - Петък: 8:30-19:30 ч.

Ортодонтия

Ортодонтията е дял от денталната медицина, който спомага за правилното подреждане на зъбите, отстраняване на неправилните съотношения между зъбите и челюстите, подобрява функцията и не на последно място осигурява добра естетика на съзъбието.

Основната ни цел при едно ортодонтско лечение е да постигнем възможно най-добрия според случая функционален и естетичен резултат. Благодарение на лечението, пациентът получава не само красива и атрактивна усмивка, но и повишава самочувствието си и качеството си на живот.

Съвременната ортодонтия е бързо развиваща се дисциплина. Днес с помощта на бързо актуализиращите се нови техники, все по-ефективно и успешно се коригират проблемите с подреждането на зъбите и отклоненията в захапката при пациенти от всякакви възрасти.

В Дентална клиника Ортодент ортодонтското лечение се извършва от д-р Татяна Донева. Тя осъществява диагностиката, профилактиката и ортодонтското лечение на възрастни и деца чрез всички съвременни средства – снемаеми ортодонтски апарати и брекети. Екипът ни от специалисти прилага комплексен модел за лечение, който спестява време и позволява да бъде извършена най-добрата индивидуална терапия за Вас.

Ортодонтия за деца

Първият ортодонтски преглед е добре да бъде направен в предучилищна възраст - около шестата година. На тази възраст са поникнали достатъчно постоянни зъби, за да разпознаем наличието на ортодонтски проблем. Тогава децата растат активно и корекцията на ортодонтските аномалии е по-лесна и по-бърза. Започването на лечението в ранна възраст води до по-добри резултати, защото можем да направляваме растежа на челюстите и да коригираме неправилната захапка.

Лингвална пластинка
Лингвалната пластинка (шина) е снемаем апарат, който често се използва при децата. С нея можем да коригираме проблеми в подредбата на зъбите, захапката и да разширим челюстите в млечно и смесено съзъбие. Тя може да се сваля от пациента и да се почиства извън устата и не затруднява поддържането на оралната хигиена.

Трейнери
Те са меки силиконови апарати, с които се тренира мускулатурата на устните и езика и така подпомагат правилното развитие на челюстите, пробива на зъбите и коригират вредните навици.

В зависимост от конкретния проблем и неговата тежест използваме и други екстра и интраорални апарати: Лип Бъмпер, Хедгиър, Лицева маска, подбрадник.

Ортодонтия за тийнейджъри

В тази възраст обикновено са поникнали всички постоянни зъби, а растежът все още не е приключил, което позволява използването на този потенциал за корекция на развитието на челюстите. Най-често при тийнейджърите използваме брекети и/или различни фиксирани и снемаеми апарати.

Апарат за бърза експанзия
Този апарат се поставя на небцето и се фиксира към зъбите чрез пръстени. Изработва се индивидуално и чрез него се коригира растежът на прекалено тесни челюсти с много голям дефицит на място за правилно подреждане на зъбите. Разширяването на челюстите е първият етап от ранното ортодонтско лечение и се комбинира успешно с брекети.

Брекети
Брекетите са фиксирани ортодонтски апарати, които се залепват върху зъбите и служат като опорни точки за тяхното подреждане. Предимството на съвременните брекетни системи, е че за всеки зъб се използва индивидуален брекет, който задава спецефична позиция и наклон. Съществуват следните видове брекети:

Метални брекети
Те са най-популярните, много здрави, но естетически не толкова издържани. Изработват се от различни неблагородни сплави, в основата на които стои стоманата. В дентална клиника Ортодент използваме само американски брекети, като те биват самолигиращи и конвенционални. Използваме брекети Деймънт и 3М.

Естетични брекети
Те биват сапфирени и керамични. Почти незабележими са и се сливат с цвета на зъбите. Напълно безвредни са за организма и не предизвикват алергични реакции. Естетичните брекети, които използваме са също от двата типа - самолигиращи и конвенционални.

Ретайнери
Ретайнерите се поставят след завършване на ортодонтско лечение. Целта им е задържане на получения резултат. Продължителността на ретенционния период и вида на ретайнерите (снемаеми или фиксирани) се определят от ортодонта в края на лечението индивидуално за всеки пациент.

Лечение с прозрачни шини - алайнери
Невидимата ортодонтия е вече реалност. Използва се 3D компютърна технология, чрез която ортодонта виртуално премества неправилно подредените зъби и проследява цялото лечение от началото до края. Те са подходящи за леки деформации. Алайнерите са снемаеми, което улеснява храненето и поддържането на лична орална хигиена.

Ортодонтия за възрастни

Няма възрастово ограничение за ортодонтското лечение. Когато растежът е приключил лечението се извършва само с помощта на брекети и алайнери. Ортодонтското лечение при възрастни е по-сложно и по-продължително.